måndag 1 mars 2010

Tradescantia Andersoniana-Gruppen - Tremastarblomma

 En härlig färgklick i trädgården - tremastarblomman.

  

 Tradescantia
, tremastarblomsläktet eller båtblommor som de också kallas, är en hybrid som man fått fram genom att korsa olika Commelinaceae, himmelsblommeväxter. Ursprungligen kommer de från Nordamerika där de ca 60 olika arterna växer i bland annat skog och busksnår.
Namnet Tradescantia kommer från far och son John Tradescant dä (1570-1638) och dy 1608-1662). De var båda hovträdgårdsmästare, resenärer och samlare av kuriosa och växter. Tremastarblommorna kom till England från Virginia 1629, och hundra år senare odlade Linné dem i Uppsala botaniska trädgård.
  

I Tradescantiasläktet finns också förutom vandrande jude till exempel växter med de osannolika namnen Lyckliga Lotta, Ulliga Ulla och Idoga Ida. Vem döper växter egentligen?
Tradescantia Andersoniana-Gruppen kallas på svenska för tremastarblomma (eller båtblomma), och namnet känns ganska givet med tanke på de båtliknande blommorna. På engelska heter den Spiderwort eller Widow's tears.

  

Tremastarblomman har ett tuvliknande växtsätt med smalt lansettliknande glansiga gröna gräsliknande blad som ofta skiftar svagt i lila. Blommorna har tre kronblad och tre foderblad i par, omgivna av båtliknande skärmblad. De arter som använts för att ta fram tremastarblomman har alla blå blommor, men hos tremastarblomman förekommer blå, violetta, rosa, rosaröda, vita eller tvåfärgade blommor som sitter i ett knippe inom det båtliknande högbladet. Tremastarblomman bildar en enorm mängd knoppar, och det är tur eftersom varje enskild blomma bara håller sig en dag när den väl slagit ut. Blomningen sker i slutet av sommaren, från juli och framåt. Den blir ca 50 cm hög och lika bred. Härdighet C.

 
  
 Tremastarblomman är väldigt anpassningsbar och fungerar bra i de flesta jordar, men den trivs extra bra i fuktiga miljöer. Får den välja bör jorden vara fuktig, väldränerad och näringsrik. Tremastarblomman klarar även att växa i surare jord. Den klarar allt utom riktigt djup skugga. På sommaren kan man lägga gräsklipp runt plantan för att hålla fukten. På vintern kan det vara bra att kupa upp lite extra jord och kanske även täcka med granris. 

  

Man bör dela plantan vart tredje eller vart fjärde år för att hålla den fräsch och blomvillig. Den är ganska starkväxande och bör därför inte planteras ihop med veka växter som riskerar att gå under i sällskapet. Tyvärr är de väldigt attraktiva för sniglar. För övrigt är de i princip problemfria.

Tre olika sorter har jag i min trädgård.
  
'Osprey'


'Blue Stone'


'Innocence'


6 kommentarer:

Arboarkticum sa...

Tremastarblomman hör till de där blommorna vi aldrig riktigt fått kläm på. Hade några stycken som vi vanvårdade genom att vägra dem vatten, tills de la ner sina skräpiga gula blad och flämtande gav upp andan. Blir dock inspirerad att försöka igen av dina fina bilder! Och lovar att de nya plantorna i så fall ska föräras regelbunden dryck från slangen ;-)

Tina sa...

Underbar blomma! Vi kallar den dock för "Nonnas blomma" då vi tog med blomman hem till Sverige efter att min farmor i Italien hade dött. Jag har inte förrän nu sökt reda på vad blomman egentligen heter och hur den faktiskt vill bli behandlad.

Tack för all intressant information!

Lis Mari Pettersson sa...

Nu äntligen fick jag veta att den heter Tremastarblomman och inte Kattis blomma efter min systers svägerska! Jag bor i Italien (vid havet utanför Rom)och tog ett par frön från min systers trädgård i Växjö. Den blommar fint med sina söta knallblå blommor tidigt varje vår sedan 15 år, men tyvärr bara en kort period.

Lottie sa...

Ja, jag 'hamnade' här när jag sökte uppgifter om hela släktet. Blev nödd att stanna då du skrivit så bra och så mycket!
Jo jag har dels Kringtraskande skomakare (vandrande jude) - skomakaren hette förresten Ahasverus:-) och dels utomhusväxter.. Ja, i fjor hade jag utomhus... vet ännu inte om familjen åkersork mumsat i sig....

Tack för en fin 'sajt'.

Rasmus

Anonym sa...

Äntligen hittade jag rätt namn för den här fina växten.Har fått den av en bekant som kallade den för Jobs tårar. Ska försöka sätta frön till nästa sommar och dela med mig!Tack för informationen!!
Ulla

Jessica sa...

Hej blev så glad jag hittade din sida. Jag söker febrilt på nätet för att hitta någonstans man kan köpa tremastarblomman, men hittar inget. Du kanske har tips på var den går att köpa ??? Hoppas på det i alla fall.

Jag kommer att titta mer på dina fina trädgård foton, du har tydligen flera talanger. :-)

hälsn Jejja

Skicka en kommentar

Jag blir glad för en rad!