torsdag 11 februari 2010

Lilium (Asiatiska Gruppen) 'Landini'

Jag gillar liljor, trots att jag för en envis (och inte alltid segerrik) kamp mot liljebaggarna. En av mina absoluta favoriter är lilja 'Landini' - en härligt chokladfärgad asiatisk lilja. Faktum är att jag tror det är den mörkaste liljan man kan få tag i - nästan svart i vissa ljus.


Släktet Lilium, som tillhör familjen Liliaceae, liljeväxter, rymmer ca 100 arter från Europa, Nordamerika och Asien. Det finns tusentals olika namnsorter. Den asiatiska gruppen, som Landini tillhör, blommar tidigt med uppåtvända blommor och blir ca 60-80 cm höga. De har många blommor på varje stjälk och blommorna är medelstora och svagdoftande. Löken består av saftiga fjäll. Stjälken är robust och upprätt och står stadigt i alla väder. Bladen är lansettlika och frodigt gröna. Lilium är det klassiska latinska ordet för lilja. Var namnet Landini kommer ifrån har jag däremot inte lyckats reda ut.

Alla asiatiska liljor har stark växtkraft, är lätta att odla och tål stark sol mer än andra sorter. Färgskalan är vid, innehållande vitt, rosa, rött, purpur, orange och gult samt tvåfärgade.

De asiatiska liljorna är ganska lätthanterliga, bara man följer det gamla talesättet att de ska ha fötterna i skugga och huvudet i solen. Jorden bör vara mullrik, väldränerad och lucker, gärna en aning sur eller åtminstone neutral. Det ska även vara god vattenavrinning, speciellt viktigt är det om vintern att lökarna inte står i väta. En bra jordblandning för liljor är en del sand, tre delar plantjord och en del kogödsel på säck. Denna blandning ska vara 50 cm tjock och under detta får det gärna finnas ett grövre dräneringslager av grov singel. Då återkommer de år efter år med den underbaraste blomning. Gödsla med naturgödsel vår och höst.
De är bland de bästa liljorna för krukodling och det är en bra variant för de som har lerig jord som annars gör att lökarna ruttnar i marken.

Liljorna bör delas vartannat år, och då passar man på att ta hand om alla smålökar som bildats och planterar dem separat tills de börjar blomma, vilket tar ca 1-2 år. Man kan också fröså liljorna, men då tar det uppemot 8 år innan de blommar. En annan variant är att skala av lökfjällen efter blomningen och plantera dem i sandjord eller vermiculit. Efter 10 - 12 veckor i 20 graders värme har det bildats nya smålökar som går bra att plantera ut.


Samplantera dem gärna med något som döljer stjälkarna som måste få stå kvar orörda efter den tidiga blomningen för att samla energi till löken. Själv har jag dem tillsammans med strandiris och senblommande orientaliska liljor. Man kan också odla dem i krukor som grävs ner i marken. Efter blomningen kan man då gräva upp hela krukan och förvara den på annan plats. Jag låter mina lökar övervintra i marken och om jag kommer ihåg det vintertäcker jag dem. I norra Sverige bör de kanske tas upp och förvaras frostfritt på vintern

 
Jag har haft mina i tre år nu, och de blir bara fler och vackrare för varje år. Till hösten, efter blomningen, tänker jag gräva upp och dela dem, och då kan det hända att det blir några smålökar till den som håller sig framme.....


7 kommentarer:

Arboarkticum sa...

Bland det läckraste vi sett i liljeväg. MÅSTE HA! (och det säger tyvärr våra talrika grannar liljebaggarna också - tips om hur man håller dem stången mottages tacksamt!)

MariaKF sa...

OOOOOOOO så underbara liljor. Den svarta är gudomlig och bilden där man ser flera sorter är väldigt läcker. Jag ska banne mig prova med lökfjäll!

sweetbay sa...

The color of that lily is delicious!

Diana61 sa...

Denna lilja har jag med och den tillhör mina favoriter, så jag grävde upp den i förra trädgården och tog den med mig. Den är helt underbar tycker jag.

HelenJ sa...

Enda sättet att bli av med liljebaggarna är att ha tålamod och vara envis... Varenda dag kollar jag mina liljor, plockar både baggar och ägg och larver om jag ser såna. Bäst är att klämma dem mellan fingrarna men det är lite för äckligt för mig så jag har en sten strategiskt placerad som jag krossar dem mot. Men man måste göra det varenda dag - helst flera gånger om dagen! Så att resa bort är inte att tänka på....

Anonym sa...

Liljor är mina favoritblommor.....den nästan svarta var ju helläcker......
Måste ju kolla om man kan få tag på någon, Jag bor mittemellan Luleå och Piteå, så det finns inte så stort utbud här.
Ps. fin sida och fina bilder Ds /Kicki

leijon.kicki@gmail.com

Anonym sa...

Hej.

Har precis satt mina första liljor och de blommar underbart.
Jag har en liten fråga.

Ska stjälkarna stå kvar hela vintern också?
problemet jag har är att jag inte är på sommarstället efter september.
Om de ska klippas ned, kan man göra det på våren?

MVH
Jenny

Skicka gärna svar till hillan@bredband.net

Skicka en kommentar

Jag blir glad för en rad!