onsdag 3 februari 2010

Echinacea purpurea 'Magnus' - Röd rudbeckia / Solhatt


Idag vill jag presentera en av de viktigaste växterna i min trädgård - Echinacea purpurea 'Magnus'. Både färg- och formmässigt ger den struktur åt trädgården utan att dominera. Den passar både i den formella rabatten såväl som i vildare planteringar. Att den sedan är enormt populär bland både fjärilar, bin och andra insekter gör ju inte saken sämre.

Echinaceasläktet kommer ursprungligen från Nordamerika där de 9 olika arterna växer på prärien och andra liknande torra platser. Den fördes till Europa under 1600-talet, men inte förrän under 1800-talet kom man underfund med dess inverkan på bakterieinfektioner. Denna användning upphörde mer eller mindre i och med penicillinets upptäckt. Användningen av olika Echinacea-arter för förebyggande eller behandling av infektioner, förkylning eller influensa går tillbaka till lyckade behandlingar av infekterade ormbett hos de infödda indianerna i Amerika. Numera har användningsområdet framför allt varit influensa och förkylning, medan användningen i början av 1900-talet främst gällde bakteriella infektioner och inflammatoriska sjukdomar. Echinagard är väl det mest välkända naturläkemedlet mot förkylning - och så vitt jag vet ska det fungera mycket bra.

Echinacea kommer av grekiskans echinos = igelkott och syftar på blomdiskens taggiga fjällspetsar. Purpurea står för purpurröd, fast den egentligen väl mest är mörkrosa. På engelska heter den Cone flower, vilket förstås syftar på den toppiga disken. Echinacea purpurea heter på svenska Röd rudbeckia, vilket jag tycker är ganska dumt eftersom det är lätt att blanda ihop den med de gula rudbeckiorna, Rudbeckia. De hör till samma familj (Asteraceae - korgblommiga växter) och liknar också varandra utseendemässigt, och räknades förr som samma släkte. Men numera är Echinacea ett eget släkte, och det är bra med tanke på dess popularitet - det blir bara fler sorter varje år. SKUD (Svensk Kulturväxtdatabas) tar upp 44 sorter inom Echinacea purpurea, och ytterligare 38 inom släktet Echinacea (läkerudbeckiasläktet). 
Ett äldre namn är Röd solhatt, och det tycker jag nästan är bättre. Men för att vara på den säkra sidan kallar jag den helt enkelt för "Echinacea".


Echinacea purpurea är en perenn med svarta, tjocka ätliga rötter. Den har upprätta, håriga stjälkar med glatta lansettlika mörkt gröna blad. Blommorna är decimeterstora, prästkrageliknande med ceriserosa strålblommor och orangebrunröd disk. Den trivs i lätt, humusrik och framför allt väldränerad jord på solig växtplats. Den är ju ursprungligen en prärieväxt och trivs alltså bäst i torra soliga miljöer. Man kan föröka den genom delning och rotsticklingar på höst och vår. Den är dessutom lätt att fröså. Jag har lyckats både med att så den varmt inomhus och att låta frösådden stå ute över vintern. Solhatten är inte jätteförtjust i att flyttas, utan vill gärna stå på samma växtplats länge. Vill man ha besök av fjärilar i sin trädgård är den en oslagbar magnet.




Sorten 'Magnus', som valdes till Årets Perenn både i Sverige och USA 1998, är numera så populär att den plagierats sönder, och därför finns det nu en ny sort som heter 'Magnus Exklusiv'. Det speciella med båda sorterna är att kronbladen står rakt ut som en skiva istället för att hänga mer eller mindre rakt ner som hos de övriga sorterna. Upphovsman är Magnus B. Nilsson på Landsbergs Perenner i Påarp utanför Helsingborg.

Echinacean är vacker under hela växtssäsongen - det börjar innan den ens slagit ut.
Vacker tillsammans med astilbe.

 
Nästan som godis....

 Vacker trots trasslig ballerinakjol...

På hösten är den bruna blomdisken en fin siluett. Den är också ett välkommet frömagasin åt fåglarna på vintern. 
Här i sällskap med Amalanchier lamarckii, häggmispelhäcken.


Till och med på vintern, täckt av snö, står den som ett skulpturalt konstverk i trädgården.


Som synes passar astilbens skira blomställningar bra ihop med solhattens mer robusta. Andra bra grannar i rabatten är till exempel växter i olika blå nyanser som bolltistel, stäppsalvia och kantnepeta, eller daggkåpans milda limegröna toner. Olika sorter av Echinacea trivs också ihop - jag har framförallt planterat den vita 'Alba' ihop med 'Magnus'. Olika gräs ger präriekänsla, och andra prärieväxter som till exempel temynta passar också bra.

Även om jag börjat samla på mig fler sorter av Echinacea (kommer att presenteras efter hand här) är det Magnus som är och förblir min stora favorit.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, tack för bra info!

Om och när på våren ska rudbeckiorna klippas - och hur mkt?
Har både Magnus och Harvest moon.

Mvh Chribbe

HelenJ sa...

Hej Chribbe!
I feb-mars eller så fort snön är borta kapar du ner dem längs med marken. Klipp dem gärna i mindre bitar, kanske 10 cm långa, och låt klippet ligga kvar, så blir det finfin gödning och jordförbättring.
/Helen

Anonym sa...

Ok, tack för snabbt svar!
Bor i Skåne så jag antar att det är hög tid?!
Jag har även astilbe arendsii och röd alunrot i samma rabatt - vad göra med dem?
Och - kan jag ta bort höstlövstäcket i hela rabatten?
Pampasgräset ska jag tydligen vänta med att klippa ner 10 cm till första v i april.

Mvh Chribbe

Malena sa...

Tack för både bra info och personliga erfarenheter! Googlade mig hit.

Unknown sa...

Intressant info. Jag drev upp Röd solhatt från frö för ett antal år sedan och vi noterade att i år så var dessa blommor extremt välbesökta av fjärilar.

Misstänker dock att mina solhattar står lite för mörkt eller får för lite näring (de står precis bredvid en jättestor vildvinsranka).

Mina solhattar plus en fjäril:

https://picasaweb.google.com/100691364822519815018/20110801Fjaril

Anonym sa...

Hej ! Jag ett arbete i skolan och valde att skriva om Echinacea rudbeckia.Hitta mycket info i din blogg .Tack och jag bara älskar denna blomma!

Anonym sa...

Hej. Jag har en klängros i min trädgård och undrar om jag skall klippa den nu med dom andra rosorna, eller om man imnte klipper klängrosor alls?
Tack för en fin sida!
Tack Christer.

Skicka en kommentar

Jag blir glad för en rad!