torsdag 4 februari 2010

Allium moly - Guldlök

Jag är väldigt förtjust i Allium av olika sorter och har en hel del olika i min trädgård. Fler blir det också varje säsong. Men den vackra guldlöken bjöd på en oväntad överraskning....

 
Allium hör till familjen Alliaceae, backlöksväxter. Det är ett släkte med ca 700 perenna arter, samtliga hemmahörande på det norra halvklotet där de förekommer främst i torra och bergiga områden.  De är ätliga och många av dem har använts inom naturmedicinen. Allium moly kommer från området kring östra Spanien och sydvästra Frankrike. På engelska heter den Golden Garlic eller Lily Leek, och på svenska har den fått namnet guldlök. Ordet Allium kan härledas från sanskrit, där aluh, eller aluhkam betyder knöl eller ärbar rot. På 200-talet nedtecknade Plautus ordet allium som helt enkelt betyder lök. Ev kan det även komma från det latinska verbet dofta - alare. Moly är magisk ört inom den grekiska mytologin. Så här berättas det ur Odyssén om moly:

Under sina resor kom Odysseus till häxan Kirke på sin ö.  Hon förvandlade hälften av hans män till svin efter att ha bjudit dem på ost och vin. Hermes träffade Odysseus och gav honom ett läkemedel som kallades moly, ett motgift till Kirkes magi. Kirke, som attraherades av Odysseus motstånd, blev kär i honom och befriade hans män. Odysseus och hans besättning stannade hos henne på ön i ett år, medan de festade och drack oavbrutet. Till slut lyckades dock Odysseus män övertyga honom att det var tid att åka tillbaka till Ithaka.

   
Guldlök är liksom alla Allium ätliga. Både själva löken och bladen går att äta råa eller kokta. Den har en behaglig mild smak av vitlök, och den skivade löken blir ett mycket trevligt komplement till sallader och kan även användas som aromämne i färdiglagad mat. Lökarna är inte så stora, bara ca 25mm i diameter. De gula blommorna är vackra som garnering på sallader och har en trevlig löksmak. Man brukar dock mest odla guldlöken som prydnadsväxt. Jag har inte själv ätit guldlök, så jag kan inte svara för hur god den är.

Allium innehåller svavelföreningar (som ger dem löksmaken) och när man äter lök regelbundet sägs det bidra det till att minska kolesterolhalten i blodet, stärka matsmältningssystemet och även rensa cirkulationssystemet. Enligt romarna var lök även ett afrodisiakum.

Sorkar och mullvadar (och även många insekter) skyr doften av lök, så ett effektivt sätt att hålla sin trädgård sorkfri är att plantera Allium med jämna mellanrum.
 
   
Den vackra gula färgen gör sig riktigt bra mot min japanska lönn, Acer palmatum 'Dissectum Garnet'.

Guldlöken är ganska olik de övriga arterna inom Allium-släktet. Den har stjärnformiga smörgula blommor samlade i en öppen flock. Bladen är 20 - 30 cm långa och 1,5 - 3,5 cm breda. Höjden på plantan är ca 15 - 30 cm. Guldlöken blommar i maj - juni, den vill ha sol till halvskugga och har härdighet B. Jorden bör vara väldränerad, men för övrigt har den små krav. Den sprider sig lätt där den trivs och är mattbildande. Den passar bra i den naturlika trädgården, i ett woodland eller på en berghäll med ett tunt jordlager.

  

Överraskningen då? Jo, jag satte en påse lökar (ca 25 st) på några ställen utmed min häggmispelhäck för 3 - 4 år sedan. Jag tyckte de passade bra som undervegetation till häcken, och även om just den delen av trädgården går i en kall färgskala tyckte jag att just i utkanten gjorde det inget med lite gult.

I somras gav hela min trädgård ett gult intryck - det var närmast en matta som täckte det mesta av min rosa/lila/blå plantering. Så hade jag ju inte tänkt mig det.... Jag bestämde mig för att gräva upp dem jag kunde komma åt. Det blev en hel skottkärra full - och då fick jag nog bara upp hälften ändå. Så nästa sommar blir det förmodligen grävprojekt igen. Men i min pappas woodland gör de sig mycket bättre. =) 

4 kommentarer:

Berit sa...

vad kul det är med fina växtporträtt!!

NinaVästerplana sa...

Så bra har de aldrig trivts hos mig ;-)

Arboarkticum sa...

Men jösses vilken skatt! Och tack för strålande läsning - din nya blogg är precis så bra som vi föreställde oss :-)

Anonym sa...

Hej din blog var den första jag varit inne på, jag bara fick för mig att titta lite på sidan. Det slutade med att jag läste igenom alla dina blogar, kunde inte slita mig från texterna och dom vackra bilderna.

Skicka en kommentar

Jag blir glad för en rad!